Tervetuloa karonkkaan
Karonkka illallisen väittelijä järjestää vastaväittelijän kunniaksi. Illalliselle osallistuu heidän lisäkseen kustos ja muut väitöskirjan tekemiseen osallistuneet henkilöt sekä väittelijän lähiomaiset (puoliso, lapset, vanhemmat, sisarukset).
Illallinen
Illallinen on yleensä kolmen ruokalajin illallinen, mielellään yhtenevä menu koko seurueella. Poikkeuksia voivat olla kasvisruokailijat tai esimerkiksi muokattu menu, jossa pääruoka kala, liha tai kasvis vaihtoehto. Illallinen on aina ennakkoon sovittu ja illallisella on tarkka istumajärjestys. Muokatun menun toteutuessa jokaisen vieraan menuvalinta ilmoitetaan ennakkoon, jotta tarjoilu sujuu mallikkaasti. Myös menukortit ovat yleisesti karonkka illallisella pöydässä. Tässä kohtaa on oltava myös tarkkana, jotta jokaisella vieraalla on oikeanlainen menukortti jos on valinnainen pääruoka.
Illallisen alkuun tarjoillaan maljat, jotka ovat kuohuviiniä tai samppanjaa. Väittelijä toivottaa vieraat tervetulleeksi ja kohottaa maljan vastaväittelijän kunniaksi. Illallisella tarjoillaan viiniä ja suositus on vähintään kolme viininkaatoa. Ensimmäinen alkuruoalle, toinen ennen pääruokaa ja kolmas pääruoan aikana.
Illallinen alkaa yleensä klo 18.00, Åbo Akademin klo 19. Tässä saattaa olla eri variaatioita johtuen tiedekunnasta, vastaväittelijän aikataulusta tai muusta seikasta johtuen. Joillakin tiedekunnilla on myös oma tapa saapua karonkka illalliselle. Yksi versio on kutsua vieraat klo 18, kustos saapuu vastaväittelijän kanssa vartin yli, kättelee kaikki illallisen osallistujat ja asettuvat sen jälkeen yhdessä väittelijän kanssa illallispöytään otettuaan maljat. Muu seurue asettuu tämän jälkeen paikoilleen.
Puheet
Turun yliopiston ja myös Åbo Akademin karonkka illallisilla ensimmäiset puheet pidetään pääruoan jälkeen. Ne voidaan pitää myös kokonaisuudessaan jälkiruoan jälkeenkin. Ensimmäisen puheen pitää väittelijä, joka kiittää vastaväittelijää väitöskirjan tarkastamisesta. Väittelijä kiittää myös kustosta ja kaikkia henkilöitä, jotka ovat osallistuneet väitöskirjan tekemiseen ja ovat paikalla illallisella. Tämän jälkeen vastapuheen pitää vastaväittelijä (opponentti), kustos ja kaikki ne, jotka väittelijä mainitsi puheessaan. Viinin täyttö pääruoan aikana on tarkoituksena täyttää lasit puheita varten, sillä jokainen puhe päättyy maljojen kohotukseen. Mikäli puheita pidetään useita ja ne kestävät yli 45 minuuttia, suositeltavaa on tauko puheiden välillä. Samoin suositus on silloin täyttää viinilasit, jos sovittu asiakkaan kanssa ja muutoin mahdollista.
Illallisen järjestelyt
Karonkka illallisen menukortit ja myös paikkakortit hoitaa väittelijä (tilaaja), tarjoiluhenkilökunnalle toimitetaan ennakkoon pöytäkartta, jonka mukaisesti nimikortit laitetaan paikoilleen. Istumajärjestyksen määrää henkilöiden arvoasteikko. Väittelijän oikealla puolella istuu aina vastaväittelijä ja kustos vasemmalla puolella. Tarjoilussa aloitus aina vastaväittelijästä, joka on päävieras. Jos vastaväittelijöitä on kaksi, toinen istuu väittelijän vasemmalla puolella ja kustos hänen vasemmalla puolellaan.
Muut illallisen vieraat sijoitetaan istumaan luontevaan arvojärjestykseen tieteellisten ansioiden mukaisesti ja perheenjäsenet myös heille sopivaan paikkaan. Pöytämallissa otettava huomioon aina tilaisuuden arvokkuus ja luonteva istumajärjestys. Koska illallisella pidetään puheita, on suotavaa, ettei vastaväittelijän ja muiden arvovieraiden vastapuolella pöydässä istu muita. Puheet pidetään seisten ja silloin on luontevaa, että kaikki näkevät väittelijän ja muut arvovieraat esteettä.
Illallinen pidetään vastaväittelijän kunniaksi ja sen vuoksi menukortit ovat väitöskirjan kielen mukaan joko suomeksi. ruotsiksi tai englanniksi. Myös puheet pidetään englanniksi, jos väitöskin on pidetty englanniksi. Menussa on otettava vastaväittelijän toiveet huomioon ja väittelijä yleensä esittelee menuehdotuksen.