Etiketti


Karonkkakutsu

Alun perin karonkkaan kutsuttiin vasta sen jälkeen, kun vastaväittäjä oli väitöstilaisuuden päätteeksi ilmoittanut tulevansa esittämään tiedekunnalle väitöskirjatyön hyväksymistä. Nykyään on tapana lähettää kutsu karonkkaan etukäteen. Hyviin tapoihin kuuluu, että väittelijä tiedustelee vastaväittäjältä ennen väitöstilaisuutta, voiko hän ryhtyä karonkkavalmisteluihin.

Vastaväittäjän ja kustoksen lisäksi karonkkaan kutsutaan väitöskirjatyön ohjaaja, esiarkastajat, kanssakirjoittajat ja yleensä kaikki ne, jotka ovat selvästi osallistuneet väitöskirjan syntymiseen. Myös puoliso, omat vanhemmat ja hyvät ystävät kuuluvat kutsuttujen listalle. Karonkka ei ole perhe- tai sukujuhla.

Väitöstilaisuuden "ylimääräiset vastaväittäjät" eli kysymyksiä ja huomautuksia esittäneet henkilöt on myös tapana kutsua karonkkaan, mutta kirjoittamattoman lain mukaan he eivät ota kutsua vastaan.

Jokainen väittelijä muotoilee kutsun haluamallaan tavalla, mutta siinä on ajan ja paikan lisäksi oltava tilaisuuden pukeutumiskoodi, varsinkin jos väittelijä ei halua vanhan tavan mukaista frakki- ja iltapukutilaisuutta tai haluaa antaa pukeutumisvaihtoehtoja.  

Pukeutuminen

Karonkassa miehet ovat perinteisesti sonnustautuneet frakkiin ja naiset iltapukuun. Frakin liivi on valkoinen, paitsi jos tilaisuudessa on läsnä pelkkiä herroja, liivit ovat mustat. Naispuolisella väittelijällä, samoin kuin juhlapukuisen miehen daamilla on pitkä, joko musta tai hillityn värinen pitkä asu. Kutsukortissa on tällöin merkintä 'juhlapuku'.

Frakin vaihtoehto on tumma puku, jolloin naisella on polvipituinen juhlava puku. Kutsukortissa tämä pukeutumiskoodi ilmaistaan sanoilla 'tumma puku'. Karonkkaan ei yleensä mennä arkipuvussa.

Istumajärjestys

Väitellyt on illan isäntä tai emäntä, ja vastaväittäjä on kunniavieras. Kunniavieraan paikka on väitelleen oikealla puolella. Seuraavana istumajärjestyksessä on kustos, joka istuu väittelijän vasemmalla puolella. Jos vastaväittäjiä on kaksi, tälle paikalle tulee ns. nuorempi vastaväittäjä, ja kustos siirtyy samalla pykälän vasemmalle. Hänen jälkeensä tulevat muut vieraat, yleensä akateemisten saavutusten järjestyksessä.